Kalaruoka

Arjen pikaruokaa suomalaisesta kalasta

Toimittajat: Roy Norro, Kristiina Ponsimo

Arjessa helppous ja nopeus on valttia. Maukkaudesta tai ravitsevuudesta ei kuitenkaan tarvitse tinkiä. Kotimaisesta kalasta saa valmistettua mitä erilaisimpia arkiruokia, vaihtoehtoja kaukaisten vesien kalapuikoille, tonnikalapurkille ja kalatiskit vallanneelle Norjan lohelle. Myös suomalainen kala voi olla helppoa, kohtuuhintaista ja nopeaa valmistaa – kätevää ja herkullista arjen pikaruokaa! Ota tästä onkeesi arjen vinkit.

Moni mieltää kalan työlääksi raaka-aineeksi valmistaa, mutta sitä sen ei tarvitse olla. Kalaruoka.fi:n päätoimittaja, keittiömestari Roy Norro neuvoo: “Kalaa kannattaa käsitellä mahdollisuuksien mukaan kerralla isommissa määrissä. Perata, suomustaa, fileoida ruodottomiksi ja pilkkoa jopa valmiiksi suikaleiksi tai paloiksi ja laittaa annoksina pakkaseen. Itse käsittelen esimerkiksi hauet siten, että lopputuloksena on täysin ruoankäyttövalmiita vakuumipusseja, jollainen on helppo siirtää illalla pakkasesta jääkaappiin sulamaan yön yli.”

Kalaruoka.fi:n toimittaja Kristiina Ponsimo nopeuttaa ruuanlaittoa leikkaamalla isommat fileet pienempiin paloihin, jolloin niitä on helppo käännellä pannulla: “Ohuet fileet ja valmiiksi peratut kokonaiset pikkukalat muikusta silakkaan paistuvat parissa minuutissa. Valitse lisukkeiksi myös nopeasti valmistuvia vaihtoehtoja kuten nuudeleita tai pastaa. Kasvikset ja edellispäivän kypsät perunat valmistuvat myös oheen muutamassa minuutissa pannulla tai airfryerissa.”  

Pannusiika on herkullinen ja edullinen valmistettava ja on kalatiskiltä ostettuna nimensä mukaisesti suoraan valmis pannulle. Kurkkaa resepti.

Isommat kalat, kuten hauki, kuha, siika ja ahven, voidaan kypsentää myös kokonaisina, jolloin esivalmistelu vaatii ainoastaan suolistuksen ja suomustamisen. Kaupan kalamestarit käsittelevät kokonaisen kalan myös käyttövalmiiksi niin pyydettäessä. 

Katso, miten fileoida hauki ruodottomaksi:

Kala on pikaruokaa

Muikku kypsyy pannulla minuuteissa ja annos on valmis vartissa

Kala kypsyy vikkelästi, ja se onkin ehkä nopeimmin kypsyvä proteiini. Valmiiksi käsitellyt, ohuet kalafileet, kuten siika, hauki tai ahven tai peratut pikkukalat, kuten muikku ja silakka tarvitsevat vain pari minuuttia ja ovat valmista syötävää. Useimmiten lisukkeet vievätkin enemmän aikaa. Siksi kalan kanssa myös nopeat lisukkeet toimivat: pasta, nuudelit, salaatit, vikkelään kypsyvät vihannekset ja toki tietenkin kotimaiset peruna- ja vihannessekoitukset pakastealtaasta.

Kotimaisia kalatuotteita, joissa kala tulee lähivesiltä, Suomen meri- ja järvialueilta. Kalan alkuperän voi tarkistaa pakkauksen ainesosaluettelosta: Kalan määrä, käytetyt kalalajit ja alkuperä lukevat yleensä ensimmäisenä.

Aina ei siis tarvitse tehdä kaikkea alusta itse, sillä kaupoista löytyy nykyään monenlaisia, täysin kotimaisia tuotteita valmiina. Ainakin muikkua, särkikaloja, silakkaa sekä kirjolohta on saatavilla säilykkeenä jo melko pienissäkin kaupoissa. Kalahyllyiltä löytyy vaihtoehtoja suomalaisesta kalasta: pyöryköitä, pihvejä, jauhelihaa ja jopa makkaroita. Pakastealtaalla voi myös käydä kalassa, eli esimerkiksi silakkafileet, suomalaiset kalapuikot tai pyörykät voivat olla päivän saalis. Kannattaa vilkaista kuitenkin aina myös tuoteselostetta ja katsoa, mistä kala tulee ja että se on varmasti kotimaista.

Kalan valmistus ei ole vaikeaa

Herkät kalat, kuten siika, kannattaa fileinä leikata pienempiin osiin pannulla käsittelyn helpottamiseksi.

Moni mieltää kalan vaikeaksi raaka-aineeksi valmistaa, mutta sitä se ei ole. Uunissa ruuat hautuvat itsekseen ja esimerkiksi airfryer on kätevä ja nopea kalan kypsennykseen arjen kiireessä. Paistettu kala on myös perinteinen, varma ja nopea valinta. Jos kypsennät kalan fileinä pannulla, voit leikata sen useampaan pienempään osaan tai suikaleiksi, jolloin se kypsyy vieläkin nopeammin ja on helppo käännellä pannulla.

Grillattua siikaa ja chimichurri-kastiketta

Monia kaloja, varsinkin järkihintaisia pikkukaloja kuten silakka, muikku ja norssi, voi kypsentää nopeasti myös kokonaisina, jolloin perkaamiseen ei mene aikaa. Helpolla pääsee myös silloin, kun pyytää kalatiskillä suomustamaan kalan, vaikkapa kuhan, siian tai lahnan valmiiksi. Kotona vain muutama viilto kalan nahkaan molemmin puolin, mausteiden hierominen pintaan sekä vatsaonteloon ja kalan voi kypsentää kokonaisena meheväksi.

Helposti uunissa tai airfryerissa

Kalalaatikko siiasta
Uunilahnaa, perunamuussia ja salaattia sitruunavinegretillä

Ehkä helpoin ja monelle maistuva arkiruoka syntyy uunissa eli kiusaukset, laatikot tai uunikala. Nykyään myös airfryer hoitelee kodeissa uunin virkaa. Pakastealtaan arkea helpottavat perunat kuten suikaleet, viipaleet tai perunasipulisekoitus tekevät ruuanlaitosta vielä nopeampaa erilaisia vihannessekoituksia unohtamatta. Näissäkin kannattaa valita kotimainen. Kalaa, perunaa, sipulia, purjoa, yrttejä, mausteita, munamaitoa tai kermaa ja ruoka hautuu uunissa valmiiksi. Kerman voi korvata hyvin myös kasvipohjaisilla valmisteilla.

Pestokirjolohi airfryerissa & yrttikasvikset

Myös tuorejuusto, smetana tai creme fraiche, sitruuna ja yrtit ovat kiireisen kalakokin ystäviä. Helpoimmillaan levität vain maustettua tuorejuustoa kalafileiden päälle ja laitat uuniin tai airfryeriin kypsymään. Myös pelkät mausteet, yrtit sekä oliiviöljy riittävät saamaan kalafileistä tai kokonaisista kaloista herkullisia uunissa tai airfryerissa kypsennettyinä.

Silakoita airfryerissa. Helppoa, siistiä ja nopeaa

Muista helppo nyrkkisääntö kalan uunikypsennyksessä: kuumassa nopeasti, matalassa lämmössä hitaasti. Kala kypsyy kokonaisenakin tai isoina fileinä yllättävän nopeasti, joten älä ylikypsennä. Kala on syöntikypsää lihaa ja kanaa alhaisemmissa lämpötiloissa. Jo 45 asteisena esim. kirjolohi on mehevimmillään, mutta kypsempään tottuneille 50 – 55 astetta toimii hyvin. Vaaleilla kaloilla 50 – 55 astetta on hyvä mediaani. Silmällä mitaten kala on kypsää, kun väri ei ole enää läpikuultavan kirkasta.

Kalamakaronilaatikko

Samalle pellille, vuokaan tai airfryeriin kannattaa laittaa mukaan nopeasti kypsyviä vihanneksia tai vain kuumennusta vaativia lisukkeita, kuten lohkottuja keitettyjä perunoita, jolloin ateria syntyy kerralla. Kalaa voi soveltaa monipuolisesti ja useissa perusruoissa, kuten lasagnessa tai makaronilaatikossa lihan voi korvata suoraan kalalla.

Keitto toimii arjessa

Kermainen siikakeitto
Nopea nuudelikeitto ahvenesta

Erilaiset keitot ovat arjen pelastus. Liemet voi keittää vaikka viikonloppuna itse kalan perkeistä ja ruodoista koko kalan hyödyntäen, mutta nopean ja maistuvan arkikeiton saat käyttämällä valmisliemiä, fondeja ja tahnoja. Itse keitetyn liemen voi pakastaa sopiviin annosrasioihin tai kuutioina jääpalamuoteissa, jotta ne voi hyödyntää arjessa nopeasti.

Rantakala muikuista

Suomalaiset rakastavat perinteistä kermaista kalakeittoa, mutta kannattaa myös kokeilla kirkkaita liemiä, tomaattipohjaisia keittoja tai matkustaa mausteiden kanssa kauemmas maailmalle kuitenkin suomalaista kalaa hyödyntäen. Esimerkiksi thaimaalainen Tom Yam taipuu herkulliseksi kalaisaksi versioksi helposti. Kalaseljanka saa taas makunsa tomaatista sekä maustekurkusta smetanakruunua unohtamatta. Keittoja voi varioida lähes loputtomasti!

Moni mieltää kalakeitoksi sen perinteisen lohikeiton, mutta kannattaa vaihdella suomalaisia kaloja monipuolisesti: kokeile siikaa, haukea, madetta, ahventa ja erilaisia pikkukaloja, mikä nyt vain sattuu olemaan sesongissa.

Maailman makuja

Kala, peruna ja tilli ovat pohjoismaissa klassinen ja suorastaan pyhä kolminaisuus, mutta maailmalla kalaruokia maustetaan aivan toisin. Kokeile rohkeasti, niin saat arkeen vaihtelua. Kalasta saa valmistettua nopeita pastoja, burgereita, hodareita, tacoja ja vaikka wokkeja riisin tai nuudeleiden kera.

Pasta carbonara kylmäsavukalasta
Kalatäytteiset letut

Kalaisat pastat voivat olla kermaisia, tomaattisia tai öljypohjaisia ja lähes jokaisen tunnetun klassikkopastan voi tehdä kalasta. Kokeile vaikka kylmäsavustettua kirjolohta pasta carbonarassa. Ranskassa on kreppikioskeja monissa kadunkulmissa, joista tarjoillaan lettuja mitä erilaisimmin täyttein ja kannattaakin kokeilla tehdä täytetyt letut arkiruoaksi, jos viikonlopulta jäi yli muurinpohjalettuja tai räiskäleitä.

Hampurilaiset ja hodarit

Järvikalahodarit uunissa
KLT-eväsleipä

Hampurilaisten pihvejä ja hodareitten täytteitä sekä kastikkeita voi vaihdella ja vain luovuus on tässä rajana. Kalapihvi voi olla jauhetusta kalasta tai fileestä tehty. Itsejauhettuihin kalapihveihin voi hyödyntää niitä ruotoisempia ja pienempiä kaloja kuten särkikaloja ja tämä vaihtoehto on usein hyvin edullinen – valmistele vaikka viikonloppuna. Kaupan valmiista kalapihveistä syntyy arkiburgeri kymmenessä minuutissa ja kalapyöryköistä, -makkaroista tai -puikoista syntyy hodari viidessä kuudessa minuutissa erilaisia lämpimien leipien klassikoita unohtamatta. Esimerkiksi pekonisen BLT-klassikkoleivän voi tuunata kalapihvillä KLT-leiväksi.

10 minuutin kalaburgeri ”Big Mac”

Aasiasta ja Intiasta uusia ideoita

Haukivartaat Tikka Masala, jugurttikastike ja grillattua leipää
Misomarinoitua siikaa & pannuvihanneksia

Kalasta syntyvät nopeat wokit ja Aasia tarjoaa paljon kaloille sopivia makuja. Inkivääri, misotahna sekä mirin- ja soijakastikkeet istuvat moderniin kalaruokaan saumattomasti ja niillä maustaa nopeat arjen ruoat. Kokeile yhdistää kalaan valmisnuudeleita tai tee ramen -tyylinen keitto tai bowl. Erilaiset pikamarinadit maustavat kalan nopeasti ja toimivat myös kastikkeina. Intiaan matkustaa nopeasti myös keskellä viikkoa, sillä kaupoista löytyy laaja valikoima erilaisia valmiita ateriaratkaisuja, kuten currykastikkeita, tai nopeita mauste- ja chilitahnoja. Kokeile vaihtaa butter chicken -klassikon broileri esimerkiksi kirjoloheen, tee kalacurry säilykekalasta tai haukea Tikka Masala.

Siikaa pikamarinadissa
Haukiwok

Erilaiset wokit ovat nopeita ja herkullisia. Wokkeihin kala kannattaa leikata ohuiksi suikaleiksi, jotka kypsyvät käytännössä sekunneissa ja aasian makuihin pääsee helposti kiinni valmiilla teriyaki-, sweet chili-, hoisin- ja sweet & sour -kastikkeilla, jotka maustavat paistokset käden käänteessä. Aasiassa suositaan paljon kokonaisina kypsennettyjä kaloja, joten kannattaa kokeilla.

Etelä- ja Väli-Amerikan katuruokaa

Kalaquesadillat suomalaisesta säilykekalasta eli Kesädillat
Rapeat tacomaustetut silakat airfryerissa & smetana-salsadippi
Kalatacot

Meksiko ja Peru ovat arkiruokakokin aarreaitta. Valmiista tortillaletuista syntyvät todella monet ruokalajit ja esimerkiksi tacoja, quesadilloja tai burritoja voi varioida loputtomasti: mitä tahansa kalaa, valmiita kastikkeita, hieman vihanneksia ja salaattia, niin ei juuri muuta tarvita. Kata arjen ruokapöytään vaikka tacobaari, josta kukin voi poimia tortillaletulle haluamansa.

Siikaceviche

Vaikka erilaiset cevichet kuulostavat aluksi juhlavammalta ja vaikealta ruoalta, sopivat ne silti arkeenkin nopeutensa vuoksi – ja muualla maailmassa ceviche on katuruokaa. Ruodoton, pieneksi kuutioitu kala, esimerkiksi siika, ahven, hauki tai vaikka kirjolohi, kypsyy viidessä minuutissa hapokkaassa lime- tai sitruunamehussa, eikä vihannesten ja yrttien pilkkomiseen mene toista viittä minuuttia kauempaa. Usein esimerkiksi baja- ja kaliforniatyyliset cevichet tarjoillaan katuruokakojuista pienien, pehmeiden tacolettusten päällä tai rapeiden tacomuottien sisällä. Skandinaavinen tyyli on tarjota ceviche mallas- tai saaristolaisleivän kanssa.

Kalaisat salaatit

Nizzansalaatti
Kuhaceasar-salaatti

Varsinkin arkilounaalla kannattaa panostaa kevyisiin, mutta ravitseviin aterioihin. Salaatit ovat tällöin erinomainen ratkaisu ja lisäksi ne usein syntyvät todella nopeasti ja vaivattomasti. Kalan oheen voi lisätä myös muita proteiineja, kuten kananmunaa, salaattijuustoa sekä erilaisia papuja tai kikherneitä, siemeniä ja pähkinöitä. Mausteeksi voi napata kaupan hyllyltä jonkin valmiin kastikkeen, kuten remouladen, tartarin tai aiolin. Hyödynnä salaateissa valmiiksi kypsennettyjä kaloja, kuten lämmin- tai kylmäsavukalaa, säilykekalaa tai vaikka liemessä säilöttyjä ravunpyrstöjä.

Arki kotimaisella kalalla onnistuu – jos haluat

Hampurilaisen pihvi voi olla suomalaista kalaa – esim. silakkaa tai särkikaloja. Testattu oikeilla lapsilla!

Kaikki, minkä olet ennen tehnyt ulkomaisella kalalla, onnistuu yhtä helposti ja nopeasti myös suomalaisella kalalla – jos vain päätät niin. Sesongin kaloja oikein valiten kotimaisen kalan hinta on kilpailukykyinen ulkomaisen kanssa. Valmiissa kalatuotteissa kannattaa vilkaista tuoteselostetta ja varmistua kalan alkuperästä.

Kalaa, valmiita kalatuotteita ja eineksiä valitessa ota kotimainen, suomalaisesta kalasta tehty tuote niin usein, kun mahdollista. Vaihtele kalalajeja tarjonnan mukaan. Jokainen kalanjalostuksen alkutuotantoon luotu työpaikka luo neljä uutta työpaikkaa ja koko arvoketjun tuotto jää kotimaahan. Ja mikä tärkeintä, lapsille ja nuorille opetetut mallit siirtyvät myös aikuisuuteen. Ota suomalaiset kalat monipuolisesti mukaan myös arkeesi!

Jos haluat tietää, miksi sinun kannattaa suosia kotimaista kirjolohta Norjan lohen sijaan, katso tämä Ylen MOT-dokumentti.

Jatka lukemista